Alternatywne sposoby parzenia kawy

Kiedy rozsmakujemy się już w pysznej kawie przygotowanej przez baristę, coraz częściej chcielibyśmy wypijać taką samą w domu a podczas przyjęć poczęstować nią gości. Nie planujemy zakupienia ekspresu ciśnieniowego, więc cały czas szukamy innych rozwiązań. Okazuje się, że istnieją inne sposoby parzenia kawy, w których wykorzystuje się nowe urządzenia, inne niż ekspres. Są znacznie mniejsze i każdy z nas może je nabyć do użytku domowego. Sami dla siebie możemy stać się baristami i serwować sobie kawę tak dobrą jak w kawiarni.

Aromatyczną kawę o wyrazistym smaku możemy przygotować w dripperze, czyli specjalnym ceramicznym lub szklanym naczyniu. Wystarczy zwilżonym papierowym filtrem wyłożyć dripper, wsypać do niego określoną porcję zmielonej kawy i zalać ją odmierzoną ilością wody. Różnorodność dripperów pozwala na wybór takiego, który odpowiada nam kolorystycznie do wyposażenia kuchni. Tworzywo, z jakiego jest wykonany też ma znaczenie, bo można znaleźć taki, który umyjemy w zmywarce, albo bardzo delikatny, porcelanowy. Chemex to kolejne urządzenie, w którym bardzo podobnie przyrządza się kawę.

Stosuje się tu jednak grubsze filtry zatrzymujące olejki znajdujące się w ziarnach kawowych. Dzięki temu napój jest delikatniejszy i klarowny. W obu sposobach ważne jest nalewanie wody okrężnym ruchem i zachowanie proporcji kawy i wody. Najnowszym przyrządem do parzenia kawy jest aeropress, zwany „strzykawką”, bo tłokiem przez komorę przeciska się gotowy kawowy napar. Jest to proste urządzenie wykonane z plastiku.

www.bwion.pl